Er zijn vele houtsoorten dus ook vele houtskool soorten. Echter is niet elke houtsoort geschikt voor houtskool/briketten voor de BBQ.
Omdat we begrijpen dat u door de vele verschillen soorten de bomen in het bos niet meer ziet gaan we u hiermee een klein beetje helpen.
We gaan even de 4 belangrijkste en meest gebruikte soorten uitlichten
Maar eerst ..............................................................................
Wat is houtskool eigenlijk?
Het gebruik van houtskool gaat terug tot het oude Egypte, waar het werd toegepast als een remedie vanwege zijn therapeutische eigenschappen.
Tegenwoordig heeft houtskool meerdere toepassingen, en onder hen valt de functie als vaste brandstof op.
Het grote verschil tussen houtskool en mineraal is het productieproces. De eerste is afkomstig van het verhitten van plantenresten of hout in afwezigheid van lucht.
Het resultaat dat wordt verkregen is een brandbaar, breekbaar, vast en poreus materiaal dat een hoog percentage koolstof bevat en een warmtecapaciteit die tot drie keer hoger is dan die van brandhout.
Quebracho blanco
Quebracho Houtskool is gemaakt van het hardste en zwaarste hout (Steeneik). (‘Quebracho’ is afkomstig van de Spaanse woorden ‘quebrar’ en ‘hacha’ (ofwel ‘quiebra hacha’), wat zoveel betekent als ‘bijlenbreker’). Voor BBQ houtskool geldt des te harder de houtsoort des te beter. Onder de verschillende soorten houtskool is Quebracho blanco één van de hardste houtsoorten ter wereld. Omdat het zo hard is duurt het even voor het op de ideale temperatuur is. Maar eenmaal daar blijft het lang doorgaan. Ook geeft Quebracho blanco schitterende rokerige smaak aan het vlees.
Marabú
Marabu Houtskool is gemaakt van de kap van de Marabu plant die op het moment vooral veel gebieden op Cuba overwoekert. Deze geïmporteerde plant komt oorspronkelijk niet voor op Cuba. Deze plant groeit enorm snel en is moeilijk in te perken. Marbu houtkool heeft een hele lange brandduur maar is wat moeilijker aan te krijgen. Deze houtsoort is iets minder hard dan Quebracho maar geeft wel heel veel hitte af. Het brandt langzaam op en is daarom uitermate geschikt voor slow cooking. Slow cooking doe je bijvoorbeeld op een kamado/green egg. Marbu geeft een kenmerkende smaak aan het vlees. De echte kenner houdt hier enorm van.
Black Wattle . Acacia Houtskool
Acacia Houtskool komt van de Acacia boom (Black Wattle) en komt oorspronkelijk uit Australië. Momenteel komt deze houtskool soort vooral uit Zuid-Afrika. Zuid-Afrikanen zijn specialisten in ‘braai’ en kennen de voordelen van Black Wattle of acaciahoutskool. Acacia Houtskool is makkelijk aan te krijgen en brandt op een hele hoge temperatuur. De Acacia spat niet, geeft de perfecte smaak af en is zeer zuinig in gebruik. Dit product is tevens FSC ® gecertificeerd.
Kokosbriketten
Kokosbriketten branden zeer gelijkmatig op hoge temperatuur Ze zijn ecologisch verantwoord omdat ze afkomstig zijn van de schalen van kokosnoten. Zo heeft een “afval product” toch een goede bestemming gevonden. Briketten aansteken gaat over het algemeen wat moeilijker da het aansteken van gewoon houtskool maar eenmaal aangestoken ben je gegarandeerd voorzien voor een lange BBQ-sessie
Soort |
Quebracho blanco |
Marabú |
Black Wattle / Acacia Houtskool |
Kokosbriketten |
Aansteken |
|
|
|
|
Brandduur |
|
|
|
|
Temperatuur |
|
|
|
|
Afmeting |
|
|
|
|
Smaakbeleving |
|
|
|
|
Geschikt voor |
B - S - K | B - S - K | B - S - K | B - S |
Aansteken: | Makkelijk | Moeilijk |
Brandduur: | Kort | Lang |
Temperatuur: | Laag | Hoog |
Afmeting: | Klein | Groot |
Smaakbeleving: | Neutraal | Sterk |
Geschikt voor: | B=BBQ S=Smoker | K=Kamado/Green Egg |
Alle soorten zijn zowel geschikt voor de traditionele BBQ als voor de Smoker en Komado/Green Egg.
Briketten raden we echter af voor komado/green Egg, voor deze manier van barbecuenen adviseren wij Marabu Houtskool.